Het protocol van de NK Wattmeister is bekend!

Het protocol dat de elf deelnemers van het eerste NK Wattmeister komende zaterdag voor hun kiezen krijgen is bekend! Het protocol is anders dan dat van de Topcompetitie Wattmeister en is een leidraad voor een bijzonder spannende finale. Als alle deelnemers  zaterdagavond klaar zijn met hun warming-up en Kees Maas het startschot geeft voor het NK Wattmeister, dan drukken de chaperons van de tien deelnemers tegelijkertijd op de startknop van de Tacx-computer. Met die druk op de knop wordt het NK Wattmeister Protocol geactiveerd in de Tacx software en begint het Nederlands Kampioenschap. Vanaf dat moment is het ieder voor zich tegen de weerstand die de Tacx Neo genereert. Voor iedereen is het aantal Watt weerstand tijdens de test verschillend. Een uitleg over het protocol.

Jim van den Berg (Robic) bedacht het protocol voorde NK Wattmeister en voert de wattages in in de Tacx-computers, zodat alle renners de juiste weerstand voor hun kiezen krijgen.

Het protocol Als het startschot heeft geklonken starten alle deelnemers op een weerstand van 200 watt. Dit is een weerstand die elke professionele wielrenner in een duurrit over meerdere uren met twee vingers in de neus kan wegduwen. Omdat het NK niet meerdere moet duren, voeren we de weerstand geleidelijk op. Na drie minuten 200 Watt te hebben getrapt komt er voor iedere renner 0,4 Watt per kilogram lichaamsgewicht bij. Dit doen we opnieuw na weer drie minuten en dat herhalen we totdat er nog maar één renner op de fiets zit. Op dat moment kennen we de eerste Nederlands kampioen. Voor de wiskundefetisjisten is het protocol ook uit te leggen als: 200W+((0,4W*lichaamsgewicht in kg)*n-1). Hierin staat n voor het nummer van de stap waaraan de renner begint. Een rekenvoorbeeld. Renner X weegt 70 kilo. Net als al zijn concurrenten begint hij in de eerste stap op 200 Watt. Bij het ingaan van stap 2 na drie minuten wordt de weerstand verhoogd met (0,4*70) = 28 Watt. In stap 2 moet hij dus 228 Watt wegtrappen. Aan het begin van elk volgend blok wordt de weerstand uit het vorige blok opnieuw verhoogd met 28 Watt. In blok 8 zit hij dan bijvoorbeeld op 396 Watt. Bekijk in de tabel hieronder welke wattages er in elke stap getrapt moeten worden bij verschillende gewichten. Afzien! Afzien wordt het sowieso voor de tien deelnemers. Tijdens de Topcompetitie Wattmeister-finale waren er al een aantal hevige grimassen te zien. Dat zal aanstaande zaterdag niet anders zijn.