Reglement

Het NK Wattmeister betreft een officieel Nederlands kampioenschap onder auspiciën van de KNWU voor zowel mannen als vrouwen in de elite/belofte categorie. Er wordt dus gestreden om een rood-wit-blauwe trui en drie medailles waarbij het Wilhelmus wordt gespeeld en de vlag gehesen.

Het protocol
De renners rijden 3 minuten lang een wattage van 200 watt. Vervolgens komt er iedere 3 minuten 0,4 watt/kg bij. Weegt de renner 73 kg, dan komt er iedere 3 min. 29,2 watt bij. Weegt de renner 63 kg, dan komt er iedere 3 min. 21,2 watt bij. Hierdoor zorgen we ervoor dat de renners evenredig veel wattage toename krijgen en dat de toppers ca. 30 minuten op de fiets zitten. Weging gebeurd met een klasse 3 geijkte weegschaal en gewicht wordt gemeten tot “tienden” na de komma.

Hoe bepalen we wie er wint?
De renner die het langste door blijft trappen, is Nederlands kampioen Wattmeister. Er wordt dus niet gekeken naar het wattage/kg voor wat betreft de uitslag.

Nederlands
Deelnemen kan alleen met renners die een Nederlands paspoort bezitten en beschikken over de Nederlandse nationaliteit.

Hoe wordt het wattage per kilogram berekend?
Belangrijk is te vermelden dat we geen lactaat meten bij de renners. Dit betekent dat we geen beeld hebben van het omslagpunt en dus meten we ook geen hartslag. We werken enkel met wattage, gewicht en tijd als referentie.

Deelnemers
Er zijn in totaal maximaal 10 finalisten.

Mannen:
• Top 5 van de Topcompetitie Wattmeister 2018 (schuift niet door bij absentie)
• 4 World Tour en/of Pro-continentale renners op accreditatie
• 1 renner na kwalificatie

Kwalificaties
Iedere elite/belofte met een KNWU licentie (m/v) kan zich opgeven voor een kwalificatieronde die plaatsvindt op de volgende datum en tijdstip:

woensdag 03-10-2018 om 15:00 uur

De beste renner zal een finale plek verdienen.

Kwalificaties vinden plaats in de Velodrome Amsterdam, onder begeleiding van Robic. Het adres van de Velodrome vind je HIER.

Aanmelden kan via info@wattmesiter.com.

De fiets
De renners rijden op hun eigen wegfiets, zonder achterwiel. De fiets wordt gemonteerd in een Tacx Neo waar al een 11 speed cassette op zit. Wel is het belangrijk dat de ketting nieuw of redelijk nieuw is en uiteraard brandschoon, zo ook de fiets.

Begeleiding
Iedere renner moet tenminste 1 begeleider bij zich hebben die hem ondersteunt bij het start moment dat nauw luistert. Dit zal gerepeteerd worden zodat iedereen enigszins gelijk begint. Begeleiders mogen vervolgens niet meer bij de renner blijven maar dienen achter de dranghekken plaats te nemen. Het – door de deelnemers – aannemen van voeding, bidons, icepacks, etc. is ten tijden van de wedstrijd verboden.

Bevoorrading
De renner dient zelf voor voldoende voeding en drinken te zorgen en mag niet bevoorraad worden tijdens de rit.

Op tijd
De renners worden geacht 1,5 uur voor de start aanwezig te zijn om alles technisch op orde te brengen. Dit geldt ook voor de kwalificaties.

Pech
Als er tijdens de finale om wat voor reden dan ook een technisch mankement ontstaat, dan beschouwen we dat als pech en is er geen mogelijkheid tot herkansing. Bij de kwalificatie is die mogelijkheid er wel indien er nog ruimte in de agenda is op de beschikbare data en tijdstippen.