Wie wordt de eerste Nederlands Kampioen Wattmeister?

Zaterdagavond is het zover, dan wordt het eerste Nederlands Kampioenschap Wattmeister verreden. Het gaat er dan niet om wie het eerste bij de streep is, maar wie het langste op zijn fiets blijft zitten. Wie gaat er winnen? Dat is een vraag die we pas na het NK kunnen beantwoorden. We hebben totaal verschillende renners die het POWER-protocol gaan volgen.

De renners rijden 3 minuten lang een wattage van 200 watt. Vervolgens komt er iedere 3 minuten 0,4 watt/kg bij. Hierdoor zorgen we ervoor dat de renners evenredig veel wattage toename krijgen, en de toppers ongeveer 30 minuten op de fiets zitten. Dit “POWER” protocol is op het lijf geschreven van klassieke renners en punchers met een lange adem.

Klik hier voor meer uitleg over het protocol.

Tijd om een aantal details op een rij te zetten: Er zijn eigenlijk twee soorten renners die zaterdag mee doen aan het NK Wattmeister. Renners die de Tacx Pro Classic rijden en renners die deze niet rijden. Eloy Raas en Kenny Nijssen hebben de 200-kilometer-lange klassieker niet gereden, terwijl de andere negen renners de koers wel hebben gereden. Dit moet ongetwijfeld effect hebben op de vermoeidheid van de mannen. Van de negen renners die ook de Tacx Pro Classic rijden zijn de mannen van LottoNL-Jumbo, Lotto Soudal en Roompot Nederlandse Loterij volledig prof. Piotr Havik en Daniel Abraham rijden voor de Continentale formatie van BEAT Cycling Club. Mocht het POWER-protocol betekenen dat de beste sprinter gaat winnen kunnen we ongetwijfeld Moreno Hofland opschrijven. Hofland heeft verreweg de meeste UCI-zeges en won de meeste van zijn overwinningen in een massasprint. De Wattmeister is een gevecht met jezelf, op je fiets, op een Tacx NEO. Veel tactiek komt er dus niet bij kijken. Je hoeft niet goed in een peloton te kunnen rijden op hier te winnen, laat staan dat je je zoals in een massasprint door onmogelijke gaatjes moet wringen. Wat dat betreft ben je misschien wel in het voordeel als je een tijdrijder bent. Dan komt Jos van Emden met stip bovenaan de favorietenlijst. Al mogen we Daniel Abraham en Piotr Havik ook niet afschrijven. Daniel Abraham is wereldkampioen tijdrijden in het aangepaste wielrennen en Piotr Havik won vorig jaar nog de Tacx Tijdrit in Emmen. Wat kunnen klassiekermannen in dit protocol? Want als die topfavoriet zijn komen er een aantal naar boven. Natuurlijk Jos van Emden en Bram Tankink, die al vele grote klassiekers hebben gereden. Maar wat te denken van Taco van der Hoorn, winnaar in de Binck Bank Tour en de Primus Classic. Bij Roompot Nederlandse Loterij hebben ze veel troeven. Ook Martijn Budding, Elmar Reinders en Jesper Asselman hebben bewezen het klassiekerwerk aan te kunnen. Misschien is ervaring wel de belangrijkste eigenschap die je nodig hebt. Dan kunnen we natuurlijk niet om de 39-jarige Bram Tankink heen. Aan zijn 18e jaar als prof bezig en met 17 grote ronden en 41 klassiekers achter zijn naam is Tankink niet meer te verrassen, zelfs niet in een nieuw onderdeel als de Wattmeister. Over ervaring gesproken, Piotr Havik was in 2017 de Wattmeister in de Topcompetitie en dit jaar is Kenny Nijssen de renner uit de Topcompetitie die het hoogste wattage per kilogram lichaamsgewicht trapte. Nijssen trapte 6,29 Watt per kg, terwijl Piotr Havik goed was voor 6,14 en Daniel Abraham goed voor 5,72 in de finale van de Wattmeister. Eloy Raas kwalificeerde zich via de voorronde en weet dus ook hoe het is om kapot te gaan op een Tacx NEO. Maar wie wint er dan? We hebben werkelijkwaar geen idee!